گزارش کارگاه «تحلیل قراردادهای پیمانکاری در رویه ی قضایی»

بسمه تعالی

واحد آموزش پژوهشکده ی حقوق شهردانش اولین کارگاه آموزشی تحلیل قراردادهای پیمانکاری در رویه ی قضایی (دعاوی مدنی مستقیم) را با حضور جناب آقای دکتر سید عرفان لاجوردی، دکترای حقوق بین الملل، مدرس دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری، در تاریخ های پنجشنبه  6/12/94 و جمعه 20/1/95 در 16 ساعت با حضور دانش پژوهان علاقه مند برگزار نمود.

مؤسسات بخش عمومی و خصوصی اجرای عملیاتی نظیر راه سازی، سد سازی، اسکله و بندرسازی، نصب خطوط پست های فشارقوی و انتقال نیرو، کشتی سازی، هواپیماسازی، قطعات پیچیده وسایل و تجهیزات را با انعقاد قرارداد پیمان به مؤسسات پیمانکاری واگذار می کنند .متأسفانه در برخی موارد در مرحله اجرای این قراردادهای پیمان اختلافاتی بروز می کند که منجر به اقامه ی دعوی می گردد. از آن جایی که در مقاطع مختلف دوره ی درسی رشته ی حقوق، موضوعی به نام قراردادهای پیمانکاری به صورت خاص وجود ندارد، تبیین این دسته از قراردادها و شرایط حاکم بر آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ابتدا مدرس محترم به کلیات و شناسایی رویه ی موجود در خصوص قراردادهای پیمانکاری اشاره نمودند. پس از بیان نقدی کلی بر رسیدگی های قضات، شیوه ی کار کارشناسان و همچنین نحوه ی عملکرد وکلای این دسته از پرونده ها، به تعریف و ارزیابی ماهیت قراردادهای پیمانکاری و مهم ترین سند مربوط به آن «شرایط عمومی پیمان» پرداختند.

«شرایط عمومی پیمان» بخشنامه ی صادره توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور است که در سال 1351 در راستای اجرای قانون برنامه و بودجه به تصویب رسید. این سند مهم صدور آیین نامه ها و بخشنامه های دیگری را تجویز نمود. در خصوص دامنه ی شمول تمام این قواعد و محدوده ی اجرای این آیین نامه، تاریخچه ای از تصویب آن و دسته بندی مدل های مختلف قراردادها اشاره شد. به طور نمونه، در تدوین مدل قراردادهای اجرا و مدل قراردادهای طرح و ساخت، از مدل قراردادهای اتحادیه ی بین المللی مهندسان مشاور استفاده شد. انواع آن و همچنین روند اتخاذ تصمیم در ادامه ی مباحث توضیح داده شد. دعاوی مربوط از قبیل دعاوی اعتراض به فسخ پیمان، دعاوی ناشی از واگذاری پیمان به غیر، دعاوی مرتبط با ضبط سپرده های پیمانکار، دعاوی مرتبط با تملک ماشین آلات پیمانکار و همچنین تأمین دلیل اشاره شد و در هر بخش رویه ی قضایی موجود و آرای مرتبط بیان شد و مورد آسیب شناسی و تحلیل قرار گرفت.